joi, 9 decembrie 2010

Ghiocel de primavara !

          Fara prea multe reusite nici in acest an in cupele europene ale formatiilor romanesti, ne mai ramane bucuria performantelor jucatorilor care evolueaza la echipe din afara tarii. Sahtior Donetk este unul din putinele cluburi din estul europei care face cu adevarat performanta. O bucurie si mai mare este aceea ca dirijorul acestei echipe deosebite este nimeni altul decat domnul Mircea Lucescu, iar unul din componentii de baza ai echipei este jucatorul de flanc stang, Razvan Rat, un tip modest, dar in acelasi timp constient de valoarea sa. 
          Ieri in ultimul act al grupelor Champion League, jucatorul roman a avut cea mai buna evolutie a carierei, inscriind un gol si reusind centrarea pentru golul al 2-lea al formatiei sale impotriva echipei Braga. scor final 2-0 O alta performanta notabila pentru echipa ucraineana este faptul ca pentru prima data in istorie trec de grupele Champions League, fiind foarte aproape de 3 ani incoace dar, doar in acest an reusind acest memorabil eveniment. Aceasta accedere mai departe in fazele competitiei, este cu atat mai prestigioasa, cu cat au terminat pe primul loc o grupa cel putin puternica, devansand echipe precum Arsenal, Braga si Partizan. Daca nici acum nu recunoastem meritele lui Mircea Lucescu care din 2004 face o treaba senzationala la Sahtior, cucerind trofee peste trofee in Ucraina, culminand cu castigarea cupei Uefa, in 2009  atunci consider ca facem parte dintr-un neam rusinos si prost! 

CFR CLUJ: multi jucatori...putini fotbalisti

CFR CLUJ termina cu fruntea sus a doua participare in UEFA Champion's League, reusind in meciul de aseara, disputat la Cluj, sa remizeze, scor 1-1, impotriva formatiei AS Roma. Meciul in sine nu a fost unul prea spectaculos si de aceea nu ma voi lega de acest aspect, dar ma voi lega de 2 fotbalisti care nu au ce cauta in Liga 1, daramite in UCL.

1. Emil Dica- nu am vazut jucator mai impiedicat si lipsit de inteligenta ca acest "personaj de fotbal". Aseara a comis cateva faulturi gratuite in preamjma careului lui Stancioiu, a pierdut extrem de multe mingi, a balbait mingea la fiecare atingere. Ma intreb daca stafful CFR-ului nu are ochi sa vada o asa "insulta de jucator". Nu este la primul meci de acest gen, mijlocasul avand contributii minime in jocul echipei. 
EMIL DICA-> RECYCLE BIN

2. Ionut Rada- mereu fuge cu dulapul in spate, in teren avand o exprimare motrica extrem de redusa. La jocul de 1 contra 1 este mereu depasit de adversar fara ca acesta sa beneficieze de o viteza extraordinara sau de niste calitati tehnice senzationale, este pur si simplu foarte lent, Edimar si Culio fiind nevoiti sa acopere si postul lui Rada.

Bud este de nerecunoscut fata de sezonul trecut cand aducea titlul in Gruia, prin reusitele sale, acum loveste mingea de parca ar fi patrata...se pare ca inteligenta nu este una din calitatile sale.

Mai sunt si alti jucatori care ar trebui vanduti in aceasta pauza de iarna pentru ca scopul lor intr-un meci este acela de a juca numai pentru ei si nu pentru echipa, dar acest lucru tine si de un antrenor cu experienta care poate mobiliza jucatorii si ii poate pedepsi in cazul in care nu respecta indicatiile tactice.

In urma  meciului disputat aseara ramane doar gestul de bastinas cu bete infipte in nas, asa cum vedem pe Discovery, a lui Lacina Traore care dupa inscrierea golului egalizator din minutul 88 a facut gesturi obscene catre suporterii cfristi. Este un jucator cu reale calitati, dar momentan marea lui calitate pare a fi aceea de ratangiu, lucru care ii scoate din sarite pe sustinatorii echipei feroviare meci de meci. Rateaza cu o seninatate iesita din comun, iar scuzele aduse de conducere la adresa lui "e tanar, nu are experienta" nu mai tin pentru ca sunt situatii in care oricine din tribuna ar inscrie in locul lui din acele pozitii. 
Goluri din situatii clare sau "ia-o sus" de la tot stadionul ! ! !

marți, 7 decembrie 2010

De la speranta la certitudine !

DENIS ALIBEC

 Ar fi bine sa ne obisnuim cu acest nume si uitati-va mai atent la el, deoarece acesta este  VIITORUL
Transferant in urma cu ceva timp de Inter Milano, noua senzatie a Romaniei, tanarul Alibec merita cu prisosinta, luat in calcul pentru echipa nationala. La inceput mi s-a parut deplasat faptul ca a acceptat transferul la Inter, in defavoarea unui transfer la o echipa buna din campionatul nostru, existand un precedent si anume, tanarul Daminuta. Acesta din urma nu numai ca nu a confirmat la echipa milaneza, dar a fost o dezamagire totala odata cu transferul sau la Dinamo.
Cazul lui Alibec imi dadea o senzatie de "deja vou", iar laudele din presa sportiva romaneasca imi pareau de multe ori scrise la comanda unor impresai influenti.
Ultimele evolutii ale atacant roman la echipa MARE a Interului, m-au impresionat. Desi am sesizat unele lacune in exprimarea fotbalistica, gen finalizarea sau lipsa unor continuari in nota echipei ale fazelor, este totusi de remarcat modul de pregatire serios si profesionist atat pe plan psihologic, nefiind timorat de prezenta sa printre atatea vedete, cat si pe plan sportiv, avand un mare merit ca a fost promovat de Benitez. Acele  lipsuri pe care eu le-am remarcat, pot fi usor indreptate prin prezenta sa constanta la echipa mare. Poate principala calitate pe care eu am remarcat-o la Alibec, a fost pozitionarea sa in teren, una de atacant veritabil de careu, mereu aparea unde era faza fierbinte.
La finalul partidei Lazio - Inter (3-1), un meci in care Alibec a jucat in ultimele 35 min, am observat cum mult mai titratul sau prieten (Radu Stefan), l-a felicitat pentru evolutia buna pe care a avut-o. Poate dupa atata vreme de seceta sa mai scoatem si noi, romanii, o noua generatie de fotbalisti, care sa ne faca mandrii pe viitor. Odata cu aceste 2 nume Radu Stefan si Alibec, capii de afis ai generatiei lor, mai sunt o multime de alti tineri jucatori, talentati, despre care imi propun sa-i urmaresc si eventual sa va tin la curent cu evolutiile lor. O lista de astfel de jucatori, care imi vin acum in minte ar fi: Rapa (Otelul), Pap(Vaslui), Antal(Otelul), Parvulescu(Gaz Metan), dar si multi altii.

U CLUJ

U Cluj pierde in ultima partida a Ligii 1din acest an, scor 3-0, impotriva Stelei si se afla intr-o situatie delicata in clasament. Inaintea pauzei de iarna, formatia clujeana ocupa locul 14 cu 20 de puncte, situandu-se imediat peste linia de retrogradare, dar situatia este mult mai complicata deoarece primele 3 echipe aflate pe loc retrogradabil au fiecare cate18 puncte, iar acest lucru nu ii avantajeaza deloc pe "studenti". Sperantele ardelenilor se leaga de faptul ca intre locul 9 si locul 14 este diferenta de doar 1 punct, iar acest lucru le ofera putina liniste pentru returul campionatului, in acest rastimp, Ionut Badea putand sa resusciteze echipa si sa-i insufle un alt aer, un aer mult mai proaspat si indraznet. Insa situatia actuala din clasament poate fi o arma cu doauataisuri pentru U Cluj deoarece in cazul unei victorii se mentine pe linia de plutire, fiind greu de crezut ca toate echipele care formeaza acest bloc vor castiga si ele in primul meci din relansarea campionatului, dar daca clujenii vor pierde sau vor scoate o remiza, lucrurile vor sta foarte prost pentru ei, putand fi aruncati pana pe penultimul loc retrogradabil. Asadar, lupta pentru a ramane in prima liga pare mult mai spectaculoasa si mai fierbinte decat lupta pentru castigarea campionatului, acolo unde Otelul este lider. Aceasta lupta de supravietuire va decide si campioana, deoarece echipele care vor dori cu adevarat sa ramana pe prima scena a fotbalului autohton vor lupta pana in ultimul minut pentru a scoate puncte din fiecare meci, dand de furca si punand piedici echipelor cu "pretentii". Sunt convins ca vom avea un retur care ne va tine pironiti in scaune si cu ochii atintiti inspre micile ecrane pana la disputarea ultimei etape din acest sezon.

Situatia in coada clasamentului Ligii 1:
 9.Astra 21p
10.Craiova 20p
11.Gloria Bistrita 20p
12.Braşov 20p
13.Târgu Mureş 20p
14.U Cluj 20p
15.Victoria Brăneşti 18p
16.Pandurii Tg. Jiu 18p
17.Urziceni 18p
18.Sportul 10p

luni, 6 decembrie 2010

IL FENOMENO!!!

Adrian Mutu a reusit primul sau gol in acest sezon de Serie A, in partida disputata ieri seara(scor 1-0), in compania echipei Cagliari. Golul marcat de roman are o importanta semnificativa atat pentru el, cat si pentru echipa, deoarece prin  acest gol, "Briliantul" a reusit sa aduca victoria atat de vitala Fiorentinei si totodata a reusit sa incheie perioada neagra prin care a trecut in ultimul an. Fiorentina rasufla usurata deoarece inaintea acestei partide avea doar 16 puncte si se afla putin peste linia de retrogradare, dar aceasta victorie, adusa de Mutu, o scoate din zona fierbinte a subsolului clasamentului si ii claseaza pe toscani pe locul 12 cu 19 puncte.
Am urmarit partida in direct si pot sa afirm ca Mutu este un jucator de exceptie care poate face diferenta in orice moment al partidei; daca jucatorii celor doua echipe plimbau mingea de la unul la celalalt fara prea multa inventivitate si rapiditate, cand mingea ajungea la atacantul roman, clasa acestuia iesea imediat in evidenta prin eleganta cu care controla balonul si prin pasele "fine" pe care le dadea coechipierilor lui.

Nu pot decat sa-mi doresc o revenire cat mai rapida a lui Adrian Mutu la nationala de fotbal a Romaniei deoarece avem mare nevoie de sclipirile acestuia in meciurile de calificare pentru EURO 2012.

Va invit sa urmariti golul marcat de Mutu:


duminică, 5 decembrie 2010

Arena Cluj in B ????


Toata lumea vorbeste despre bijuteriile Romaniei in infrastructura footbalistica si toti asteapta cu nerabdare finalizarea proiectelor celor 2 stadioane. Desi era greu de crezut ca finalizarea lor nu va fi amanata din varii motive, uite ca la data stabilita si anume din toamna anului viitor vom avea 2 stadioane moderne in orasele care au tinut steagul romanesc sus in Europa in ultimii ani (Cluj si Bucuresti). Ceea ce este ciudat insa este tocmai destinatia noului stadion din Cluj, care pare sa fie acaparat de Universitatea Cluj echipa nou promovata care insa nu pare sa fie capabila sa ramana in Liga 1 fara emotii, desi a avut un start entuziasmant de campionat, fiind in fata rivalei si mult mai galonatei echipe CFR in mare parte a turului. In prima parte a campionatului "U" s-a clasat la doar 3 puncte de zona fierbinte. Sper din tot sufletul sa nu fiu nevoit sa merg la inaugurarea noului stadion, cu o echipa celebra din Europa, iar imediat dupa sa vedem "derby-uri" cu Campia Turzii si Fc Bihor, pe o asa minunatie de stadion ce se anunta a fi ! Imi amintesc cum cu ani in urma mergeam pe "Ion Moina" la meciurile Universitatii si an de an se inchidea cate un sector datorita degradarii. In sfarsit are si Clujul un nou stadion de care sa fim mandrii. Tot Clujul spera ca odata cu relansarea promisa de Universitatea, CFR sa nu dea inapoi si sa fim reprezentati in Romania si Europa de ambele echipe ALE CLUJULUI ! ! !

O gura de aer!

Gica Hagi rasufla usurat dupa victoria cu 3-0 obtinuta in deplasare impotriva echipei Kasimpasa. Scaunul "Regelui" se clatina serios inca de la instalarea acestuia la carma echipei Galatasaray Istanbul, singurele rezultate satisfacatoare pentru conducere si suporteri fiind egalul, scor 0-0, obtinut in derby-ul, disputat in deplasare, contra celor de la Fenerbahce Istanbul si victoria in fata celor de la Antalyaspor, scor 2-1.
Chiar daca eu sunt de parere ca Hagi nu are calitatile necesare pentru a deveni un "veritabil coach" ii urez succes in cariera de antrenor si sper sa aduca faima Romaniei asa cum o facea si cand era fotbalist!

Va invit sa urmariti rezumatul partidei Kasimpasa-Galatasaray Istanbul 0-3:

Messi vs Ronaldo 2-2 si totusi, ce diferenta ?! ...


Aseara am asteptat sa vad un nou joc al echipei, care saptamana trecuta, nimicea una din fortele Europei si anume pe Real Madrid. Cu toate ca a existat un disconfort pentru jucatorii Barcelonei, fiind purtati in permanenta de la a juca, la a se amana partida, de la transportul cu avionul, la cel cu  trenul echipa trimisa sa ia cele 3 puncte de la Pamplona s-a conformat perfect. Nu trec bine 25 de minute si geniul lui Messi face diferenta cu o pasa de play-station printre 3 adversari, iar Pedro R. deschide scorul cu un sut in cross, lasandu-l pe portarul advers primul spectator de pe teren! Dominatia continua cu o succesiune de pase, care destabilizeaza adversarul si il arunca in agonie si frustrare. Dupa pauza in 20 de minute inscrie si Messi dupa o cursa de contraatac, finalizand simplu si precis la coltul scurt. Istoria partidei era deja scrisa din min 26, dar ca fapt divers a inscris si Messi, atat din actiune cat si dintr-un penalty, scos de Pedro, dupa o noua pasa de manual a lui Messi. 
           Real cu Valencia se anunta un derby intre echipele care completeaza podiumul din Primera, un meci echilibrat, intre doua echipe care au pierdut la acelasi scor cu Barcelona, 5-0 ! Dupa cum se prefata jocul, asa a si fost. Realul fortand in primele 10 minute, dupa care cedeaza controlul Valenciei, care desi este chipa vizitatoare, nu menajeaza deloc echipa galacticilor, fiind incisiva si ratand situatii bune. A doua repriza semana perfect cu prima, ocazii mari de tot ale Realului in primele 10 minute, dupa care pareau neputinciosi sa inscrie un gol in poarte "liliecilor". De nicaieri, vine o decizie discutabila a arbitrului assistent care ii semnalizeaza "prrincipalului" un hent la mijlocul terenului, neacordat initial, care atrage dupa sine si  acordarea  celui de-al 2-lea avertisment. Asadar din minutul 67 echilibrul numeric, cat si cel al fortelor se destabilizeaza, iar Realul indeplineste o simpla formalitate si prin 2 actiuni de contraatac, reuseste sa pedepseasca frumoasa echipa a Valenciei, care desi cu un om in minus a cautat mereu victoria. Ronaldo s-a bucurat la goluri in stilu-i caracteristic, plin de aroganta. Un minimum de modestie dupa UMILINTA de etapa trecuta dadea bine atat pentru fanii Realului, cat si pentru iubitorii fenomenului (fotbalului), dar cred ca de la atata gel, i-a putrezit mintea ...